Energiebosjes

Kan ik houtpellets kopen bij deA?

We verwachten de eerste houtpellets ca. oktober 2019 te kunnen leveren. Je kunt je hier alvast noteren als belangstellende. We mailen je dan als de pellets beschikbaar zijn.

Hoe zit het met fijnstof?

Bij de verbranding van houtpellets komt er ook fijnstof vrij. Dat is vele malen minder dan bij houtstook met de allesbrander, houtkachel, open haard of vuurkorf. Maar ook meer dan bij de verbranding van aardgas. Hoeveel het precies is hangt af van de verbranding, de installatie, de schoorsteen en de filtering. Als heel Apeldoorn zou overstappen naar de pelletkachel, zouden we een probleem met de luchtkwaliteit krijgen.

Maar dat is niet het geval. De pelletkachel of -ketel is een kleinschalige oplossing waarmee een gedeelte van de Apeldoornse woningen (bijvoorbeeld in het buitengebied) kan worden voorzien van CO2-neutrale energie. Duurzaam gekweekt en direct uit de buurt. Met de huidige kennis kiest onze coöperatie daarom met een gerust en groen hart voor deze pilot met lokale, duurzame houtpellets.

Waar komen de houtpellets vandaan?

In 2018 hebben we een inkoopactie gedaan met houtpellets uit België.
In 2019 hopen we voor het eerst Apeldoornse houtpellets te kunnen leveren. Onze energiecoöperatie heeft enkele hectaren energiebosjes in beheer in park Zuidbroek en Weteringsebroek.

Het hout uit het energiebosje in park Zuidbroek is in januari 2019 geoogst. Het bosje staat onder de hoogspanningsmasten moest worden gesnoeid. Van deze oogst willen we de eerste houtpellets maken. Ook gebruiken we gemeentelijk snoeihout voor het maken van de eerste houtpellets in 2019.

Vragen of opmerkingen?