La Paloma: “Vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten”

Wil je je woning goed isoleren, dan kan het slim zijn je glas te vervangen. Wordt het dan HR++ glas of triple glas? En welke mogelijkheden zijn er als je glas-in-loodramen hebt, of een monument bezit?  Via Duurzaam Huis, het bewonerstraject van deA, helpen we je huis te verduurzamen. Wanneer je hieraan meedoet, krijg je goed advies en word je snel en vakkundig geholpen. Glashandel La Paloma bv uit Apeldoorn is een van de deelnemende bedrijven. Eigenaar Jerry Kers schetst nieuwe mogelijkheden, zoals dubbel glas dat dezelfde isolatiewaarde heeft als triple glas. Hij heeft zelfs een primeur: “Voor monumenten is er nu een super isolerend, dun (en mooi) vacuümglas op de markt.”

HR++ glas geeft nog maar 12% verlies

“Met enkel glas verlies je 60% van de energie. Heb je dubbel glas, dan breng je dit terug tot 30%. HR++ glas geeft 12% verlies en met triple glas heb je nog maar 7% verlies”, licht Jerry de verschillen in isolatiewaarden van glas toe. “Dubbel glas gaat zo’n 20-30 jaar mee voordat het gaat lekken”, gaat hij verder. “Tot die tijd blijft het dezelfde isolatiewaarde houden. Mensen denken wel eens dat ze het moeten vervangen omdat het zo tocht bij het glas. Maar ze voelen dan de confectiewerking. Dat is de stroming die ontstaat door het temperatuurverschil van de koudere lucht vlakbij het glas en de warme binnenlucht.”

Dubbel glas met zelfde isolatiewaarde als triple glas

“Wil je glas dat beter isoleert, dan kun je overstappen op HR++ glas. Wil je nog meer, dan kun je voor triple glas kiezen, maar dan moet je ook je kozijnen vervangen. Al met al kost triple glas per woning 1500 euro meer dan HR++ glas, terwijl het 5% meer energie bespaart. Je verdient het dus niet meteen terug.” Volgens Jerry bestaat er een goed alternatief: “Dat is het zogenaamde thermobel top N- glas. Dit is dubbel glas met dezelfde isolatiewaarde als triple glas. Het is duurder dan dubbel glas, maar het voordeel is dat je je kozijnen niet hoeft te vervangen.”

Helder vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten

Soms is het in bijzondere gevallen lastig te kiezen voor isolerend glas, omdat dit ten koste gaat van esthetische factoren. “Bij glas-in-loodramen bijvoorbeeld, is een voorzetraam aan de buitenkant een goede optie”, aldus Jerry. “Deze beschermt het lood en het glas en isoleert hetzelfde als dubbelglas, dan heb je toch 30% minder energieverlies.” Woon je in een monument, dan komt er binnenkort een interessante nieuwe, superisolerende, dunne glassoort op de markt. “Vanaf mei 2019 kunnen we een nieuw soort vacuümglas leveren”, vertelt Jerry, “dit heeft dezelfde dikte als enkel glas, 6 mm, maar heeft dezelfde isolatiewaarde als triple glas. Klein nadeel is dat je kleine puntjes ziet als je dicht op het glas staat. Dit zijn afstandshouders. Sta je er 1,5 tot 2 m vanaf, dan zie je deze niet meer. De kosten liggen zo’n 25-30% hoger dan dubbel glas, maar daar staat tegenover dat je de sponning niet aan hoeft te passen.”

De A| Partner| La Paloma| Vaccuumglas

deA | Partner | La Paloma