Groene Estafette: Lodewijk Versluis Energieke Maten

Het Groene-Estafettestokje is deze week bij Lodewijk Versluis van de Energieke Maten die uitlegt waarom het zo leuk is om met een groep enthousiastelingen mensen in De Maten te helpen bij hun energiegebruik én energiebesparing. 

“Ik ben Lodewijk Versluis, 72 jaar oud en gepensioneerd leerkracht. Ik heb een schat van een vrouw, drie kinderen en zeven kleinkinderen. Ik ben geboren in Amsterdam, met mijn ouders “geëmigreerd” naar Friesland en woon sinds 1969 in Apeldoorn. De Energieke Maten kreeg het stokje aangereikt en als lid van die club heb ik dat aangepakt. We zijn een groepenthousiastelingen die de medebewoners in de Maten wil helpen met het verduurzamen van hun woning.”

Kennis delen is leuk

“Wij vinden dit leuk om meerdere redenen. Wij werken graag met mensen. Kennis met mensen delen is iets wat we graag doen. Daarnaast is verduurzaming een prachtig thema. Energie is een leuk onderwerp uit dat containerwoord. Het is technisch leuk om daar meer van te weten te komen. We gebruiken allemaal energie en we weten er ook allemaal iets over. Iets, misschien net te weinig om te kunnen overzien wat we moeten doen om het gebruik van die energie te beperken.”

Aan de slag als energiecoach

“Daar proberen wij als energiecoaches de mensen in de Maten de reikende hand te bieden. Wij helpen andere bewoners verder met praktische zaken rond energiebesparing en isolatiemogelijkheden van uw woning. Dat levert altijd een positief resultaat op. Voor de één is dat een mooie besparing op de energierekening, voor de ander is het resultaat dat ze samen nadenken over een betere isolatie van de woning en zo tot een overwogen beslissing komen. Niets doen is geen optie meer, het is dus goed om erover na te denken en erover te praten met andere mensen.

Put de aarde niet uit

In een duurzame samenleving wordt rekening gehouden met de wetten van de aarde, de bron van ons bestaan. De mensheid is daar totaal afhankelijk van. Dat betekent dat de activiteiten van ons mensen, als bewoners van die aarde, daarmee in evenwicht moeten zijn. In de praktijk betekent het dat we alle menselijke activiteiten die de aarde bedreigen moeten zien om te buigen en te voorkomen. Stop met fossiele brandstoffen, promoot zonne- en windenergie, ontwikkel de waterstof techniek, isoleer de woningen, gebruik materialen die hergebruikt kunnen worden, zorg voor diversiteit in flora en fauna en zet in op, waar mogelijk, biologische land- en tuinbouw.

Mijn droom voor Apeldoorn

Mijn droom is een Apeldoorn dat zichzelf kan bedruipen in z’n energievoorziening: leg waar mogelijk zonnepanelen, bevorder de isolatie van de woningen, geef voorlichting over beperking van energiegebruik, ontwikkel nieuwe vormen van energievoorziening.
Hierin zit ook de tip die ik Apeldoorners zou willen geven: doe wat in jouw macht ligt, want alle beetjes helpen. Met z’n allen kunnen we heel veel: aan het werk!

De vijf energieregisseurs in Apeldoorn starten een ‘Groene Estafette’. Zestien weken lang krijgt wekelijks een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en anderen te inspireren.