Gerard Ogink, bekijkt waterstof als een rasechte technicus

 

Waterstof tot nadenken

De Parken is een buurt met betrokken bewoners. Die bewoners denken bijvoorbeeld actief mee over alternatieven voor aardgas. Gerard Ogink is zo’n bewoner. En Gerard weet wel wat van waterstof.
Gerard heeft een achtergrond in de techniek en bedrijfskunde. Dat heeft hij onder meer in praktijk gebracht bij Stork en in meerdere bedrijven die actief zijn in onderhoud en nieuwbouw van industriële installaties.

Passie voor techniek

Gerard heeft een achtergrond in de techniek en bedrijfskunde. Dat heeft hij onder meer in praktijk gebracht bij Stork en in diverse bedrijven, die actief zijn in onderhoud en nieuwbouw van industriële installaties. Officieel is Gerard met pensioen, maar zijn passie voor techniek is nog springlevend. Zo kwam hij in contact met een uitvinder, die een slim en vooral efficiënt koelsysteem ontwikkelde. Dit wordt al gebruikt voor de koeling van melk (binnen 30 seconden onder de 3 graden, geen bacteriegroei), Jumbo zet het in om handige  ijsblokjes mee te maken en waterstoftankstations gebruiken het om  waterstof te koelen tot -40 graden.  Dat alles is in slechts twee jaar van de grond gekomen. Gerard: “Waterstof is in opkomst als brandstof voor personenauto’s en vrachtwagens. Met waterstof kun je in de auto elektriciteit opwekken om de elektromotor(en) aan te drijven. In tegenstelling tot reguliere elektrische auto’s, hebben waterstofauto’s daarom geen zwaar accupakket nodig – vooral in de transportsector is dat belangrijk i.v.m. het laadvermogen van bussen en trucks. Bovendien draagt waterstof veel energie in zich: met relatief kleine en lichte tanks is een grote actieradius te realiseren. Daarbij speelt de temperatuur een belangrijke rol: hoe lager de waterstoftemperatuur, des te sneller kun je tanken. Door optimale koeling duurt een waterstoftankbeurt net zo lang als het vullen van een tank benzine of diesel.”

De wereld redden

Gerard bekijkt waterstof als een rasechte technicus, maar er is meer volgens hem: “We moeten de wereld redden. De opwarming van de aarde komt vooral door het gebruik van fossiele brandstoffen en oneigenlijk omgaan met de natuur. Omdat dit proces geleidelijk gaat, voelen we helaas niet direct een urgentie tot ingrijpen. Die noodzaak is er echter wel, éénmaal in beweging is de verkeerde ontwikkeling niet snel te stoppen.  Waterstof kan daarbij een belangrijke rol spelen. Ja, het kost energie om waterstof op te wekken. Als we daarvoor bijvoorbeeld overschotten van wind- en zon-energie inzetten, is dat proces CO2-neutraal. Bovendien reken ik op snelle technologische ontwikkeling(en). Er wordt al gewerkt aan zonnepanelen, die direct waterstof genereren. 

We moeten lef hebben

Maar het belangrijkste is dit: we hebben nu al alle technologie in huis om geen gebruik meer hoeven maken van fossiele brandstoffen. Waar het nu om draait, is dat we dit goed organiseren. En we moeten lef hebben: we moeten durven afstappen van bestaande gewoontes en patronen. In de maatschappij voel je dat die beweging er is. En je ziet ook dat die beweging steeds meer grote bedrijven bereikt. Groen is perfect te doen. Maar dat kan alleen samen. En het is mooi om te zien dat we dat in de Parken, in verbinding met de Gemeente ook zo aanpakken.”

De Parken