Diep in de bossen van Apeldoorn ligt het prehistorische dorp uit de ijzertijd, het HAPS. Menig Apeldoorner is er vroeger op schoolkamp geweest en ook nu bezoeken nog vele schoolklassen het dorp. In het dorp wordt geleefd volgens de gewoontes van toen maar een klein beetje elektriciteit is ook hier nodig. Wie wil het dorp helpen met een efficiënte energievoorziening die past bij het dorp? Een mooie uitdaging voor creatieve denkers en techneuten.

 

Ganzen op HapsDe uitdaging

Het HAPS maakt sinds een jaar of tien gebruik van een aantal zonnepanelen. De stroom die hiermee opgewekt wordt, wordt opgeslagen
in batterijen en gebruikt voor enkele lampen die nodig zijn in verband met wet- en regelgeving. Het systeem is echter verouderd en in de loop van de tijd is ook de energiebehoefte toegenomen. Kortom, de energievoorziening is aan vernieuwing toe en de uitdagingen zijn divers. Er ligt geen kabel naar het dorp, er staan veel bomen en het budget is beperkt. Daarnaast zou het bijzonder leuk zijn om iets te bedenken dat past bij de sfeer van de ijzertijd. In eerste instantie gaat het om het bedenken van een goed concept, daarna volgt de fase van uitvoering.

Zin om mee te doen?

Wie vindt het leuk om hier aan mee te werken? Het gaat om vrijwilligerswerk, er staat geen vergoeding in geld tegenover. Wel een hoop plezier en een leuke samenwerking met het HAPS. Meld u aan bij mariekegorkink@de-A.nl.

Meer weten over HAPS? www.hapsproject.nl