Dorpshuis Ugchelens Belang in Ugchelen en De Stolp in De Maten stonden afgelopen maand allebei een avond open voor bewoners die meer wilden weten over energiebesparing in hun woning. Na de geslaagde HoomRun van 8 november kwamen geïnteresseerden informatie inwinnen tijdens deze eerste bijeenkomsten van deA en Hoom. “Het zou zo mooi zijn als we samen met u de Maten in beweging kunnen krijgen” opende Michael Boddeke, de energieavond in de Maten.

De samenwerking tussen Hoom en deA in Apeldoorn

Tot nu toe richtte deA zich tot nu toe vooral op het opwekken en leveren van groene energie. Natuurlijk kennen we de workshop energiebesparing en kunnen leden van deA een warmtecamera lenen. Maar om energiebesparing structureel aan te pakken zocht deA een onafhankelijke partij met kennis en kunde. Afgelopen jaar vonden deA en Hoom in elkaar een goede partner om samen werk te maken van energiebesparing. Hoom is een dochterbedrijf van Alliander en werkt bij voorkeur met lokale bedrijven en is net als deA een bedrijf zonder winstoogmerk.

De energieavond

Robert Tersmette en Renske den Exter van Hoom legden op de energieavonden uit waarom Alliander het initiatief voor Hoom heeft genomen. Hoom is een onafhankelijke partij die bewoners kan helpen bij het energiezuinig maken van hun woning. Niet alleen door energiebesparingsadviezen, maar ook door bijvoorbeeld samen een collectief op te zetten. Wethouder Olaf Prinsen was aanwezig in Ugchelen en vertelde over een aantal mooie projecten die al hebben plaatsgevonden in Apeldoorn. Maar er is nog genoeg te doen. In zijn eigen woning gaat Olaf ook nog aan de slag, wie weet met een advies van Hoom. Ook in de Maten was de gemeente vertegenwoordigd, dit keer door Carla Fransen Zij vindt dat het initiatief van deA en Hoom goed past bij de energie-ambities van Apeldoorn. ‘Energieneutraal begint bij energie besparen. En elke verduurzaamde woning kan een buurman aansteken hetzelfde te doen’.

Het vervolg

Aan het eind van avonden werd er nagepraat over welke interesse er is en hoe we in Ugchelen en De Maten samen aan de slag kunnen. Bewoners die interesse hebben in het verduurzamen van hun woning, kunnen dit kenbaar maken bij Hoom. deA en Hoom komen op basis van de interesse terug met een collectief aanbod. Hoe meer mensen, hoe interessanter het aanbod kan worden.

Bent u ook geïnteresseerd in het verduurzamen van uw woning? Geef dan uw vrijblijvende interesse aan via info@maakjehuishoom.nl of 088 -1911888.

  P1210927