Postcoderoos aantrekkelijke regeling zonnepanelen in Apeldoorn

Met de postcoderoos-regeling stimuleert de rijksoverheid collectieve zonnedaken. Meedoen met een collectief zonnedak is duurzaam en levert de deelnemer geld op. In Apeldoorn kun je nog tot en met april inschrijven voor een postcoderoosproject op Het Kristal en Dok Zuid.

Met de postcoderoosregeling worden particulieren, bedrijven en organisaties die investeren in duurzame energieopwek, vrijgesteld van energiebelasting op de opgewekte stroom. Dat bedrag krijgen ze jaarlijks terug van hun energieleverancier. Dat bedrag kan flink oplopen. Deelnemers sluiten zich aan bij een coöperatie in hun eigen of een aangrenzend postcodegebied. Vandaar de naam Postcoderoos.

Niet langer next best

Tot nu toe waren gezamenlijke zonnedaken een next-best-oplossing. Ze waren vooral geschikt voor mensen zonder eigen dak of waarvan het dak niet geschikt was. Zonnepanelen op eigen dak was financieel altijd de beste optie. Dat lijkt nu te veranderen. De zonnepanelen op je eigen huis of bedrijf gaan weliswaar veel langer mee dan de 15 jaar die een postcoderoos-project duurt. Maar doordat de salderingregeling op de helling staat, is het rendement van eigen zonnepanelen ongewisser dan die in een postcoderoosproject waarvan de regeling voor 15 jaar vast staat. Daardoor kiezen veel mensen nu voor de zekerheid van een coöperatief dak.

Subsidie in Apeldoorn

Duurzame energiecoöperatie deA nam met Buurtstroom het initiatief om voor heel Apeldoorn collectieve zonnedaken beschikbaar te maken zodat zonnepanelen voor iedereen beschikbaar zijn. De Buurtstroom-daken hebben als bijkomend voordeel dat er een extra subsidie wordt aangevraagd van de provincie Gelderland. Een StroomDeel, het equivalent van een zonnepaneel, kost daardoor maar €260 . Via de energieleverancier krijgt de deelnemer jaarlijks ca. €30 terug per Stroomdeel. In vijftien jaar krijgt de deelnemer zo’n € 433 terug.

Tot en met april of eerder

Binnenkort worden postcoderoosdaken gelegd op vmbo-school Sprengeloo en op Foenix Molenmakershoek. De inschrijving hiervan is vol. Op de daken van Het Kristal en Dok Zuid is nog inschrijving mogelijk tot en met april, of tot de daken vol zijn. De daken zijn bestemd voor particulieren, maar ook voor bedrijven en VVE’s. Zij moeten een kleinverbruiksaansluiting hebben en btw-plichtig zijn. Inschrijven voor Buurtstroom Het Kristal kan voor woningen en bedrijven met postcode 7317, 7322, 7323, 7324, 7325 of 7341. Buurtstroom Dok Zuid is beschikbaar voor deelnemers met de postcode 7331, 7333, 7334, 7335, 7339 of 7361.

Vragen, hulp nodig bij het inschrijven of persoonlijk advies? Kom dan op vrijdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 bij ons lang in de lunchroom van Foenix Zwitsal aan de Vlijtseweg.