Op zaterdag 15 november bezochten we de Attero-locatie in Wilp, bij ons in de buurt, ook wel bekend onder de naam VAR. Om met eigen ogen te zien waar onze deA energie uit GFT vandaan komt. Danielle van den Oetelaar van Attero hield bij een kop koffie een levendige en boeiende presentatie over het bedrijf en Attero, en leidt ons daarna met een indrukwekkende bustoer over het hele terrein. Nooit geweten dat het terrein 75 ha groot is, er zoveel kunstgrasvelden wachten op recycling en een boswachter er het wild controleert. En het uitzicht vanaf de 20 meter hoge heuvels is ook lang niet gek.

Afval is grondstof voor compost en energie

Afvalverwerker Attero is groot. Op vijftien locaties verspreid over het hele land wordt het afval verwerkt van 6 miljoen mensen. Plus nog zo’n 3,5 miljoen ton afval van bedrijven. Met als doel zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen terug te winnen en reststromen om te zetten in duurzame energie en nuttige producten. Dat doen ze bij Attero door middel van verbranding of vergisting. Kernactiviteiten van Attero zijn: energieproductie (3 afvalcentrales), bioconversie (7 installaties), vergisten (7 installaties) en (na) scheiding met 3 installaties.

Energie voor 7.000 huishoudens

Locatie Wilp is de enige plek in Nederland waar GFT in de buitenlucht wordt gecomposteerd. Je ruikt er niks van omdat de lucht door het materiaal heen gezogen wordt, in plaats van geblazen. In Wilp staat een propstroomvergister, die energie levert voor zo’n 7000 huishoudens. De helft van de energie die op het terrein wordt geproduceerd is voor eigen verbruik, de andere helft gaat het net op. Attero is kampioen groen gas: 60.000 ton GFT wordt verwerkt tot 7 miljoen kubieke meter biogas. Een warmtekrachtinstallatie zet het geproduceerde gas om in stroom en warmte.

De excursie is georganiseerd door onze leden Willem Kleinhout en Hanneke Stegeman.

Op Facebook is een fotoalbum geplaatst met nog veel meer foto’s van de excursie.

 

IMG_4406 IMG_4456 IMG_4446