Ontwikkeling businessplan voor Zonnepark op Ecofactorij

deA heeft samen met SparklingProjects een voorstel bij de provincie Gelderland ingediend. De provincie wil de ontwikkeling van duurzame lokaal geproduceerde energie stimuleren en heeft daartoe coöperaties opgeroepen om met voorstellen te komen. Van de 31 inzendingen zijn er 6 gehonoreerd, waaronder het voorstel van deA en SparklingProjects.

SMILE
Ons voorstel heet SMILE wat staat voor SMart Integretation Local Energy. Op de Ecofactorij staan diverse bedrijfspanden met daken ter grootte van een voetbalveld. Op enkele daken zal, zo is het plan, 2 hectare zonnepanelen geplaatst worden. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder, maar wat wel nieuw is, is dat de zonnestroom gelijkmatig aan het net geleverd gaat worden, dag en nacht, winter en zomer. Daartoe wordt voornamelijk de buffercapaciteit van het vrieshuis op de Ecofactorij gebruikt, plus die van enkele kleinere installaties. Door de glasvezelinfrastructuur die al aanwezig is, kunnen vraag en aanbod goed afgestemd worden. Het zonnepark zal naar verwachting energie leveren voor de bedrijven op de Ecofactorij en voor circa 500 huishoudens in Apeldoorn.

Samenwerking bewoners, bedrijven en gemeente
Wat voor de provincie een belangrijk criterium is, is de samenwerking tussen bewoners, bedrijven en gemeente. deA is daarin een onmisbare schakel. De provincie heeft nu 20.000 euro beschikbaar gesteld voor het schrijven van een businessplan. De drie beste businessplannen kunnen vervolgens van de provincie nog een subsidie van 200.000 euro tegemoet zien als bijdrage aan het bouwen van, in ons geval, het zonnepark.

In maart 2014 gaan we er mee aan de slag.