In april zijn wij met veel enthousiasme gestart als energieregisseur. We hebben veel nieuwe mensen ontmoet en zitten vol plannen wat we allemaal kunnen doen. Hoewel bedrijventerreinen en een woonwijk als De Maten van elkaar verschillen is verduurzaming ons gemeenschappelijke thema. We krijgen regelmatig de vraag wat we nu eigenlijk doen. Daarom lezen jullie vanaf heden een regelmatig terugkerende column over onze activiteiten. Ben je in de Maten of de bedrijfsterreinen bezig met een initiatief en hebben we je nog niet gesproken? Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten en mail!

Bedrijven Apeldoorn Noord en Zuid in beweging

Ondernemers zijn ook gewoon burgers en om met de metafoor uit de wielrennerij te spreken; “Je hebt koplopers, een heel groot en lang gerekt peloton en een aantal achterblijvers”.
Vanaf de start ben ik betrokken bij een aantal koploper-projecten waar ondernemers met veel energie bezig zijn om hun bedrijf te verduurzamen. Dat gaat niet vanzelf, maar het is mooi om daarbij verder te mogen helpen. Je leert snel heel veel nieuwe mensen kennen met allemaal hun eigen redenen om iets te doen aan de CO2 footprint.
Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe initiatieven om ook ‘het peloton’ verder te helpen. Zo zijn er binnenkort een aantal informatiebijeenkomsten over de SDE+ subsidieregeling voor dit najaar, komt er wellicht een pilot voor het realiseren van een warmtenet voor een deel van industrieterrein Noord. Natuurlijk zijn er in Apeldoorn Noord en Zuid ook ondernemers actief zonder mijn bijdrage, en dat is ook prima. Maar waar ik de plannen een stimulans kan geven, doe ik dat graag.

Han Meurs, energieregisseur bedrijventerreinen Apeldoorn Noord en Apeldoorn Zuid

 

De Maten grote wijk met veel activiteiten

De Maten is een wijk met ruim 26.000 inwoners, verdeeld over 7 buurten. Dat maakt het een grote wijk.
Omdat het onmogelijk is om elke bewoner persoonlijk te spreken, ben ik begonnen te onderzoeken wat er al is rondom duurzaamheid in de wijk. Vanuit de gemeente lopen er diverse projecten in Apeldoorn. Zo is er bijvoorbeeld een heel energieke bewonersgroep: de Energieke Maten. Dit zijn bewoners uit de wijk die zelf al stappen ondernemen hun huis te verduurzamen en vandaaruit ook buren inspireren. Daarnaast zijn er vanuit deA ook heel mooie dingen opgestart zoals Zon op school, Zon op Huur en Buurtstroom.

Via de buurtraden ben ik kennis aan het maken met de diverse buurten en haar bewoners. Daardoor heb ik heel veel mensen gesproken.
Ook heb ik leuke activiteiten kunnen organiseren. In samenwerking met Meetup055 en Architectuurcentrum Bouwhuis heb ik een energiecafé georganiseerd over zonneparken en met de gemeente Apeldoorn een avond over zonnepanelen.
In samenwerking met Stimenz is binnenkort in het Magistratenveld een containerdag. Bewoners kunnen hun zolder/schuur opruimen en spullen in een container van Circulus droppen. Goede spullen verzamelen we voor Foenix en bewoners kunnen altijd onderling spullen ruilen/weggeven. Daarnaast ben ik bij diverse lokale bijeenkomsten aanwezig (geweest) om te vertellen over de Maten en de uitdaging die er ligt.

Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten