Zaterdagmorgen 12 december kregen deA en Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom zes percelen in erfpacht voor om te gebruiken als energiebosjes.

De energiebosjes liggen in Weteringsebroek, het gebied tussen Apeldoorn en Teuge. Dit terrein is volop in ontwikkeling zodat er ruimte komt voor natuur en agrarische bedrijven. Ook de aanleg van energiebosjes is onderdeel van dit plan. Daarom droegen de wethouders Mark Sandmann van de gemeente Apeldoorn en Erik Lagerweij van de gemeente Voorst op 12 december zes percelen over aan deA (Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn) en de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom. Ook gaven ze de eerste aanzet tot het produceren van biomassa door de eerste takken machinaal te versnipperen.

Duurzame energie
Met energiebosjes wordt biomassa geteeld als bron van duurzame energie. Wilgen en elzen worden gepoot, na zes jaar worden ze geoogst en versnipperd tot biomassa. De energie daarvan kan gebruikt worden voor de wijkverwarming van Zuidbroek. De gemeenten Apeldoorn en Voorst geven hiervoor enkele percelen in erfpacht aan deA en de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom. Regio Stedendriehoek levert met een subsidie een belangrijke bijdrage aan de voorbereidingskosten.

Energiebosjes dichtbij huis
Vóór de introductie van aardgas waren energiebosjes heel gewoon in deze regio. De bosjes werden dichtbij huis aangelegd om te voorzien in brandstof. Nu we van het fossiele aardgas af willen, staan energiebosjes opnieuw in de belangstelling. Niet alleen om de energie die ze opbrengen als ze na een jaar of zes worden omgezaagd en verstookt, maar ook vanwege hun functie in de jaren ervoor. Energiebosjes staan prima in het landschap en passen goed in een gebied waar wordt gewandeld en gefietst. Bovendien nemen ze stikstof op in de jaren voordat ze geoogst worden en reduceren ze fijnstof.