deA heeft een overeenkomst getekend met Attero. Attero is de overkoepelende organisatie waarvan VAR in Wilp onderdeel uitmaakt. Met deze overeenkomst verkrijgt deA de Garanties van Oorsprong die horen bij de productie van groene energie. Dit betekent dat het GFT dat u in uw groene container doet, bij VAR wordt omgezet in groene energie en vervolgens via deA weer bij u thuis geleverd kan worden.

Energie uit GFT-afval

Het GFT uit de groene containers van de hele gemeente Apeldoorn wordt bij VAR in Wilp afgeleverd. Bij de vergisting van dit GFT komt vervolgens biogas vrij dat met een generator wordt omgezet in elektriciteit. Op die manier ontstaat duurzame elektriciteit uit het ingezamelde GFT-afval. Naast energie wordt er overigens ook compost gemaakt van uw  GFT-afval.

Een mooie kringloop

Elk jaar in het voorjaar kunt u via Circulus, als beloning voor de gescheiden inzameling, een aantal zakken compost ophalen. Naast compost kunt u nu dus ook energie terug geleverd krijgen. Door klant te worden van deA krijgt u groene energie uit uw eigen groene container. Een mooie kringloop.

Garanties van Oorsprong

De producenten van duurzame energie ontvangen Garanties van Oorsprong voor de energie die zij duurzaam opwekken. Deze Garanties van Oorsprong worden vervolgens verkocht aan energieleveranciers, in ons geval Greenchoice, die daarmee kunnen aantonen dat de door hen geleverde energie ook echt groen is.

deA heeft nu Garanties van Oorsprong van Waterschap Vallei en Veluwe, Kalvermesterij Kroes uit Uddel en nu dus ook van VAR. Allemaal op fietsafstand van Apeldoorn.