Buurtstroom start collectief zonnedak op Sprengeloo

Op dinsdag 6 juni is het eerste Apeldoornse Buurtstroomproject gestart bij Sprengeloo. Buurtbewoners die in hetzelfde of het aangrenzende postcodegebied wonen, kunnen meedoen door te investeren in de zonnepanelen die op het dak komen te liggen. Buurtbewoners dragen hiermee bij aan een duurzamer Apeldoorn en profiteren zelf van een mooi rendement. Via de eigen energierekening krijgen zij namelijk de belasting terug (incl. btw) over de opgewekte stroom. Buurtstroom Apeldoorn is een initiatief van de duurzame energiecoöperatie deA. De komende periode volgen meer daken, zodat straks alle Apeldoorners mee kunnen doen. 

Danique, Laura en Thom stellen vragen

Voordat het spandoek aan de school werd onthuld, wilden leerlingen Danique, Laura en Thom van het VMBO eerst het naadje van de kous weten. Op hun vraag waarom Sprengeloo meedoet, antwoordde directeur Gerjan van Dijken: “Door ons dak beschikbaar te stellen aan de buurt, kunnen we iets betekenen en laten zien dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Ook kunnen we onze leerlingen leren dat zonne-energie bijdraagt aan een beter milieu. Dat vinden we belangrijk.” Projectleider Michiel Roemer werd gevraagd waarom deA Sprengeloo had uitgekozen. Michiel: “Het dak op de school is groot en stevig genoeg. Dat hebben we onderzocht. Bovendien is de school enthousiast, dat is nodig om samen zoiets te kunnen realiseren.” In totaal komen er 220 panelen op de vleugels van het gebouw te liggen. Voorwaarde is wel dat er voldoende buurtbewoners meedoen.

Informatieavond 13 juni

Mensen die meer willen weten of die vragen hebben zijn welkom op de informatieavond over Buurtstroom, op 13 juni vanaf 19.30 in Sprengeloo.
Buurtbewoners met de postcodes 7311, 7312, 7313, 7314, 7315 of 7316 kunnen meedoen. Binnenkort volgen meer daken, zoals het dak op Kringloopbedrijf Foenix aan Aruba en Foenix aan de Molenmakershoek. Ook daar geldt dat buurtbewoners die in hetzelfde of het direct aangrenzende postcodegebied van de betreffende locatie wonen, mee kunnen doen.

Deelnemer: veel bomen om mijn huis

Voordat de inschrijving voor Sprengeloo werd geopend, gaf Gerben Draisma al te kennen mee te willen doen. Gerben: “Ik heb veel bomen voor mijn huis, waardoor het ongunstig is om zelf zonnepanelen te plaatsen. Daarom wil ik meedoen met Buurtstroom. Ik ga minimaal 8 StroomDelen afnemen.”

Geld terug

Op een groot dak worden zonnepanelen gelegd. Buurtbewoners die in hetzelfde of het aangrenzende postcodegebied wonen, kunnen meedoen. Een deelnemer investeert in één of meerdere ‘StroomDelen’ à 260 euro. Via de energierekening krijgt de deelnemer de energiebelasting (incl. btw) over de opgewekte stroom terug. Dat is circa 30 euro per StroomDeel. Daarmee zorgen deelnemers voor meer duurzame energie én wordt jaarlijks een mooi rendement gehaald. Vijftien jaar lang.

Meer over Buurtstroom Apeldoorn

foto’s: Mariët van der Zande