deA | Gevelisolatie

Energiebesparen met gevelisolatie

Huizen met geïsoleerde gevels hebben lagere energielasten en een hoger comfort omdat de muren minder koude afstralen. De vorming van condens en schimmel op de muren verdwijnt. Huizen met een bouwjaar voor ca 1930 hebben een gevel met half steens, steens metselwerk tot zelfs anderhalf steens bij hoge herenhuizen. Deze gevels kunnen worden geïsoleerd en afgewerkt op vele manieren, met oog voor detail, het is zichtwerk.

Gevels van monumenten isoleren we aan de binnenzijde.

Isoleer je huis, samen met deA

in samenwerking met lokale en regionale bedrijven

Platen isolatie worden stevig tegen de muur gelijmd en verankerd of ze worden bevestigd tussen regelwerk; houten of metalen staanders en liggers.
Buiten Isolatie aan de buitenzijde wordt afgewerkt met een heel scala aan materialen zoals stuuk, rabat, steen strips en natuursteen. Let op de aansluitingen op terrein niveau, goten en kozijnen. Voor buitengevelisolatie is vaak een omgevingsvergunning nodig.

Binnen Aan de binnenzijde wordt meestal een isolerende voorzetwand geplaatst. De dikte kan afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste isolatiewaarde variëren van 5 tot 15 cm. Om condensproblemen te voorkomen is het belangrijk om een goede dampremmende laag aan de binnenzijde aan te brengen.

Bij binnenisolatie zijn de details heel belangrijk. Met name aansluitingen op vloeren, kozijnen, vensterbanken en plafonds. Ook is er aandacht voor de radiatoren nodig.

EPS, PUR, PIR en Resol
Deze isolatie is stevig genoeg om na het aanbrengen van een gaas op te kunnen stuken. PIR en Resol isoleren beter dan EPS en PUR bij gelijke dikte.
Glaswol en steenwol

Voor deze isolatie is een regelwerk nodig om de platen tussen te plaatsen. Het wordt vaker binnen toegepast en dan komt er een damp remmende laag of een klimaatfolie op de isolatie om condens te voorkomen. De afwerking wordt met gips en stuuk gedaan, maar ook met houten delen.

Natuurlijke materialen
Natuurlijke producten zoals houtvezelplaten, vlaswol of schapenwol hebben vrijwel dezelfde isolatie waardes als minerale wol of schuimplaten maar zijn beter geschikt om oververhitting in de zomersituatie tegen te houden. Bovendien kunnen sommige van deze materialen ingezet worden om damp-open te bouwen.

Aluminium
Deze folies, een combinatie van aluminium en PE werken op basis van reflectie van warmte en zijn in zeer dunne uitvoering verkrijgbaar. Aandachtspunt is de geclaimde weerstandswaarde voor warmte.

Als u een woning heeft met een bouwjaar voor 1920 dan is de gevel niet anders te isoleren. De kosten voor aanbrengen en de besparing op energie zijn beide hoog. Laat de winst op het comfort de doorslag geven.

Gratis advies van de energiecoach

persoonlijk advies met stappenplan voor je huis

Kan ik de gevels van mijn huis isoleren?

vul de vragen over je woning in

Fabels en Feiten

Antwoord:

Steen strips zijn haast niet meer van echt te onderscheiden, zeker niet op een paar meter afstand. Je ziet het vooral bij de aansluiting op kozijnen en dak.

Antwoord:

Bij gevels met zachtere kwaliteit baksteen zijn de balkkoppen en strijkbalken een aandachtspunt bij isolatie aan de binnenzijde. Achter de balk isoleren en het impregneren van de gevel zijn mogelijke oplossingen.

Antwoord:

Kou valt langs een ongeïsoleerde muur naar beneden en trekt door over de vloer. Na isolatie van de muur is dat niet meer. Dit effect is ook aanwezig bij beglazing.