Energieregisseurs | Groene Estafette

Duurzaam leven in Apeldoorn

De Apeldoornse energieregisseurs nodigden vijftien inwoners van Apeldoorn uit om te vertellen wat hun drijft. Ze leggen waarom en hoe ze hun leven duurzamer maken én hoe leuk dat is. Doe ideeën op en laat je inspireren door de ‘Groene Estafette’. 

Het Groene Estafette stokje doorgeven

Het Groene-Estafettestokje werd in 2019 steeds doorgegeven aan een Apeldoorner die het stokje ook verdient. Op deze manier willen de energieregisseurs heel veel Apeldoorners die bijdragen aan duurzaamheid in Apeldoorn in het zonnetje zetten.

Groene Estafette; Anouk, Gertjan, Jan en Froukje

caret-down caret-up caret-left caret-right

Het is prachtig te werken met producten van biologisch (dynamische) kwaliteit omdat de landbouw verbonden is met het klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit etc.  Laten we zorgen voor de aarde die ons het voedsel brengt!

We maken thuis duurzame, maar betaalbare keuzes. Geïnspireerd door onze kinderen zijn we steeds minder vlees gaan eten. We eten nu bijna vegetarisch, ook vanwege de misstanden in de vleesindustrie. We hebben een auto, maar we fietsen meestal.

Belangrijke stelregel is: Hoe lokaler je opwekt, hoe beter je bewust bent van energiegebruik. Bewoners van de wijk Kerschoten hebben dat gemerkt toen hun huizen voorzien werden van zonnepanelen. De elektriciteitsmeter kon bij veel zon en weinig elektragebruik, zelfs teruglopen.

Ik ken veel mensen in de wijk, die kunnen mij benaderen met vragen en ik kan ze zo nodig doorverwijzen naar de energieregisseur of deA. Ik houd ervan mensen te verbinden en zet die kwaliteit in om bewoners die in duurzaam wonen geïnteresseerd zijn met elkaar in contact te brengen.

Woon je in één van onze wijken en wil je meepraten?

en vind je het leuk om samen met mensen in je wijk bezig te zijn?

Groene Estafette Helden ; Arjan, Marijke, Adèle en Bertus

Mijn missie is het initiëren en ontwikkelen van duurzame, efficiënte en rendabele innovaties die bijdragen aan een schonere wereld. Mijn motto luidt: Zonder CO2 eliminatie geen business case. Zonder lef geen energietransitie.

Onze groenten groeien door de zon, door de regen, de mooie strorijke stalmest én de goede zorg van de medewerkers. Insecten zijn bijna nooit een probleem. Vaak lost de natuur het zelf op omdat de natuur op het bedrijf ook een duidelijke plek heeft. 

Hoe maken we dit piepkleine stukje aarde waar we met elkaar wonen een iets betere wereld te maken? Dat doen we met buurtgenoten in Homerus Energiek. Hoe schakel je over op duurzame, schone energie. Welke stappen zijn daarvoor nodig? 

Kinderboerderij Laag Buurlo is bestempeld als klassieke boerderij. Mede doordat de boerderij stamt uit 1890, maar ook omdat ikzelf graag wil laten zien hoe het vroeger ging. Wij kopen dan ook geen hooi (ruwvoer voor onze dieren), maar winnen dit zelf.

Heb jezelf een interessant verhaal?

en wil je dat graag met ons delen?

Groene Estafette Helden; Lodewijk, Daniël en Nienke, Debbie en Wijnand

Mijn droom is dat Apeldoorn z'n eigen energie opwekt. Met zonnepanelen, door isolatie van de woningen, minder energie te gebruiken, door nieuwe vormen van energievoorziening. Doe wat je kunt want alle beetjes helpen en samen kunnen we veel.

Onze droom voor een groen Apeldoorn is dat mensen op hun eigen manier en binnen hun eigen mogelijkheden bewuste keuzes maken met het oog op een fijne samenleving voor mens en dier waar wij met z’n allen trots op kunnen zijn. 

Wil je ook graag duurzamer leven, maar weet waar je niet hoe je moet beginnen? Start klein! Vervang eens een gloeilamp door een ledlamp, stap wat vaker op de fiets, let in de supermarkt op het land van herkomst van je boodschappen en vermijd zoveel mogelijk verpakkingen.

De milieuproblematiek is een interessante technische uitdaging maar met techniek alléén gaan we het niet redden. We zullen minder vlees en zuivel moeten eten, minder spullen kopen en minder kinderen krijgen.

Alle inwoners en bedrijven in de gemeente Apeldoorn kunnen lid worden

samen bereiken we meer

Groene Estafette Helden; Peter, Laura, Thipaine

Mijn droom voor een groen Apeldoorn en Nederland is dat alle restaurants enkele zeer smakelijke vegetarische maaltijden op de kaart hebben staan, zodat meer gasten verleid worden wat vaker vegetarisch te eten.

De aarde wordt teveel uitgeput en ik vind dat we daar steeds meer en steeds weer bewust van moeten zijn. Ik probeer met kleine aanpassingen een hele kleine bijdrage te leveren. In de winkel proberen we mensen, zonder al te belerend te zijn, te wijzen op duurzame keuzes.

Ik ben een doener. Al het gepraat en ‘finger pointing’ was ik zat. Het leidt nergens toe. Thuis was ik al bezig mijn hoeveelheid afval drastisch te verminderen. Ik dacht: het moet groter. Mijn huishouden alleen heeft veel te weinig impact. Als ik het kan, dan zeker kunnen vele anderen het ook.